Determined to successfully implement the Resolution of the 16th Party Congress of Lang Son province, term 2015 - 2020

Chinese Premier Wen Jiabao to visit India

Chinese Premier Wen Jiabao meets Indian Prime Minister Manmohan Singh, in New Delhi. (Source: Xinhua)

Speaking at a dinner hosted by Indian Prime Minister Manmohan Singh on December 15 in New Delhi, Chinese Prime Minister Wen Jiabao, who is visiting India, expresses the friendly relationship between China India and India not only benefit the two peoples but also have great significance for peace and development in Asia and around the world.

Premier Wen Jiabao expressed his hope that his visit would help strengthen mutual trust and promote bilateral cooperation in various fields, raising the strategic cooperation partnership between the two countries to a new height. .

Về phần mình, Thủ tướng Singh nhấn mạnh Ấn Độ luôn coi trọng mối quan hệ với Trung Quốc và tin tưởng rằng với những nỗ lực của cả hai bên, chuyến thăm của Thủ tướng Ôn Gia Bảo sẽ tạo bước ngoặt mới trong lịch sử phát triển của quan hệ hai nước.

Trước đó cùng ngày, phát biểu tại diễn đàn hợp tác kinh doanh với sự tham dự của khoảng 600 nhà lãnh đạo doanh nghiệp hai nước, Thủ tướng Ôn Gia Bảo kêu gọi thúc đẩy hơn nữa sự hợp tác song phương và các quan hệ thương mại giữa hai nước.

Thủ tướng Ôn Gia Bảo thăm chính thức Ấn Độ trong ba ngày từ 15-17/12 theo lời mời của Thủ tướng Singh nhằm tăng cường quan hệ hợp tác kinh tế, thương mại và đầu tư giữa hai nền kinh tế đang nổi lên mạnh mẽ.

According to the plan, on December 16, the two leaders will hold talks on bilateral cooperation as well as regional and international issues of mutual concern. During the visit, Wen Jiabao also attended the 60th anniversary of China-India diplomatic relations and met with representatives from all walks of life in India.

Two-way trade between China and India increased sharply from $ 18.7 billion in 2005 to $ 51.8 billion in 2008 and $ 60 billion in 2010. Cultural exchanges and tourism between the two countries are also expanding, especially in 2010 when the two countries commemorate the 60th anniversary of establishment of diplomatic relations.

After India, Premier Wen Jiabao will visit Pakistan.

(VNA / Vietnam +)